Apa yang ingin anda tahu?

Saturday, May 21, 2016

PUNCA DAN KESAN-KESAN OBESITI


Obesiti merujuk kepada keadaan yang mempunyai lemak badan berlebihan. Musuh terburuk Kesihatan hari ini adalah lebihan lemak. Obesiti aggravates kemerosotan kardiovaskular, kencing manis, penyakit biliary dan ginjal, artritis dan banyak penyakit lain, dan meningkatkan pembedahan proneness risiko dan kemalangan.
Punca obesiti:
Terdapat banyak sebab-sebab yang berkaitan dengan bermulanya obesiti seperti:
1. Keturunan atau genetik
2. Hormon
3. Alam sekitar faktor-faktor seperti tabiat budaya, dan sebagainya.
4. Kekurangan aktiviti fizikal.
5. Pemakanan seperti diet yang overeating atau tidak wajar.
Antara di atas, adalah punca utama obesiti tidak wajar tabiat makan.
Tabiat makan: makan sekali besar menyebabkan berlebihan berat badan yang berlebihan – mengambil lebih daripada keperluan output tenaga anda. Selera makan kami adalah tidak lagi dijadikan panduan untuk memakan jumlah makanan yang betul. Kebanyakannya kini hari orang terdedah kepada jumlah barangan yang kaya, di bawah syarat-syarat tersebut, ia adalah mudah untuk borang betul tabiat makan. Kebanyakan daripada kita mempunyai tabiat kita yang agak stabil pada masa kami adalah dua puluh lima tahun. Ini termasuklah tabiat makan juga. Tetapi seperti yang kita tumbuh lebih tua akan dikurangkan oleh perbelanjaan tenaga kami, kami tidak dapat merakam sehingga semua nilai tenaga makanan yang kita makan, dan lebihan tenaga disimpan dalam badan kita. Obesiti hanya menjalar sehingga apabila memperlahankan aktiviti kami tetapi selera makan tahun kami bersungguh-sungguh akan tetap berterusan. Oleh itu, tabiat makan yang tidak wajar adalah bertanggungjawab menyebabkan obesiti.
Seseorang perlu belajar untuk membuat perubahan kekal dalam tabiat pemakanan untuk kekal dari masalah berat, seperti:
1. Pergi mudah lemak dan makanan berlemak, terutamanya mereka yang tinggi dalam saturates, seperti mentega, marjerin keras, makanan yang berlemak dan produk daging, kerepek dan makanan goreng. Pilih sebagai ganti daging tanpa lemak, ikan dan produk tenusu lemak rendah kandungan seperti cottage dan skimmed atau separuh skimmed susu.
2. Bersungguh-sungguh dengan garam dan gula, dan makanan yang mengandungi kuantiti yang besar ditambah garam dan gula, makanan yang amat masin mempunyai produk salai, kejutan yang manis seperti kacang tanah dan kerepek, produk daging yang diproses dan sesetengah bijirin sarapan. Watch out bagi gula dalam minuman, bijirin sarapan, yogurt dan makanan diproses serta gula-gula, kek dan biskut.
3. Mengurangkan jumlah pengambilan kalori sebanyak 250 hingga 500 Kcal setiap hari untuk mencapai matlamat kehilangan berat badan yang diingini.
4. Pergi mudah alkohol.
5. Keluar untuk kerap bersenam untuk membakar lemak tambahan daripada badan.
Kesan obesiti:
Obesiti boleh yang secara langsung berkaitan dengan-
1. Perubahan dalam fungsi badan yang normal: perubahan dalam badan berbeza daripada individu dan dengan darjah obesiti.
a) masalah pernafasan adalah agak biasa di kalangan penghidap obesiti.
b) seseorang yang menjadi lesu.
c) Abnormal darah kaunseling.
d) pembesaran jantung.
e) kegagalan jantung Congestive.
f) toleransi senaman lebih rendah.
2. Meningkatkan risiko penyakit-penyakit tertentu: obesiti adalah juga dikaitkan dengan penyakit degeneratif kronik tertentu seperti
a) penyakit koronari
b) tekanan darah tinggi
c) kencing manis
d) radang sendi kerana tambahan beban pada sendi kerana berat badan berlebihan.
3. Menjejaskan kesan penyakit ditubuhkan: obesiti boleh menyumbang kepada perkembangan penyakit dan keadaan perubatan tertentu, dan pengurangan berat badan biasanya ditetapkan sebagai sebahagian daripada rawatan, keadaan yang pada umumnya mendapat manfaat daripada pengurangan berat badan termasuk –
a) serangan jantung.
b) tekanan darah tinggi.
c) Congestive jantung
d) kencing manis.
e) Ortopedik masalah.
4. Emosi kesan: Emosi atau masalah psikologi mungkin disebabkan oleh obesiti. Dalam masyarakat kita, obesiti membawa satu stigma sosial yang menyumbang kepada reaksi psikologi bagi orang-orang yang gemuk.Media kami biasanya glamorize hanya orang-orang yang dengan badan-badan yang sangat nipis dan kesusahan.SEBELUM TERLAMBAT JOM DAPATKAN ISLIM

WHATSAPP 0173003885

No comments:

Post a Comment