Apa yang ingin anda tahu?

Friday, May 20, 2016

Faktor Kulit Berminyak

Menurut kaji selidik itu mendapati, kebanyakan orang yang mempunyai kulit 
berminyak adalah mereka yang masih remaja. Ia adalah disebabkan oleh hormon 
androgen yang sangat aktif pada usia ini, jadi ia merangsang
 kelenjar minyak untuk menghasilkan minyak dalam jumlah yang besar.
Ini diperkuatkan lagi oleh fakta bahawa kebanyakan daripada 
mereka mungkin mempunyai masalah kulit seperti jerawat adalah 
di antara umur dari 15-20 tahun.

Kulit berminyak terdedah kepada kekotoran seperti habuk, bakteria, jadi permulaan kemungkinan masalah seperti bintik hitam yang membawa kepada jerawat.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa kulit berminyak bukan sahaja disebabkan oleh faktor-faktor hormon, tetapi juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor genetik (keturunan), pengambilan makanan (pemakanan), dan lain-lain.

Jika dilihat dari sisi genetik, jika ibu bapa mempunyai jenis kulit berminyak, maka kanak-kanak yang mereka mungkin mempunyai jenis kulit yang sama seperti mereka.

Sementara itu, jika dilihat dari faktor-faktor di luar (luaran), kulit berminyak boleh dicetuskan antara lain kerana udara yang terlalu panas atau terlalu lembap, corak pengambilan makanan yang kurang serat cenderung untuk makan makanan berminyak, penggunaan kosmetik produk yang tidak sepadan, telalu kerap basuh muka yang menyebabkan kulit menjadi kering, sekali gus merangsang kelenjar minyak menghasilkan jumlah lebihan minyak.

Rawatan pertama adalah disyorkan bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak adalah untuk mencuci muka anda maksimum tiga (3) dalam sehari, pada waktu pagi, tengah hari, dan malam sebelum tidur.
No comments:

Post a Comment